Pravda o Omega-3
O omega-3 mastných kyselinách si už určite počul. Čo sú vlastne omega-3, aké sú ich účinky, čo ukazujú výskumy, mal by si si ich začať všímať vo svojej výžive? Roky skúseností, množstvo článkov, videí, vedeckých štúdií sa ti pokúsim čo najstručnejšie zhrnúť v tomto článku :).
Čo sú Omega-3
Základnou zložkou potravinových tukov sú neutrálne tuky, teda tuky zložené z glycerolu a mastných kyselín. Mastné kyseliny sa delia na 2 základné skupiny. Nasýtené a nenasýtené. Verím, že ti to je známe z potravinových etikiet. Na každom potravinovom výrobku, kde je uvedené množstvo tukov, je hneď za tým uvedené aj to, koľko z nich sú nasýtené (nazývané aj SAFA). No a v tomto článku sa budeme venovať tým nenasýteným, presnejšie poly-nenasýteným (tzv. PUFA, ešte sú potom aj mono-nenasýtené – MUFA).
Medzi poly-nenasýtené tuky (mastné kyseliny) patria Omega-3, Omega-6. Ľudské telo je schopné produkovať všetky mastné kyseliny, ktoré potrebuje, až na tieto 2. Preto sa Omega-3 a Omega-6 nazývajú aj ako esenciálne mastné kyseliny. Medzi ich funkcie patrí prispievanie k zdravej funkcii mozgu, zdraviu srdca, zdravému zraku, normálnemu krvnému tlaku, normálnej hladine triglyceridov v krvi a tvoria súčasť štrukturálnych zložiek bunkových membrán. Keďže ich telo nevie produkovať, je teda potrebné prijať ich vo výžive.
Zdroje Omega-3 a Omega-6
Omega-6 sa nachádzajú najmä v slnečnicovom, kukuričnom a sójovom oleji. Už z tohto vyplýva, že vo všeobecnosti nie je problém, že by ich bolo v bežnej strave nedostatok. Tieto oleje sa vo veľkom využívajú vo väčšine spracovaných potravinových výrobkov a tiež v reštauráciách a vývarovniach. Medzi zdroje Omega-6 patria tiež aj v ďalšie rastlinné tučné suroviny a oleje z nich, ako napr. Makový, Sezamový, Tekvicový a v oleji z Hroznových jadierok. Tiež sa nachádzajú v orechoch ako sú vlašské, píniové, para, pekanové orechy a aj arašidy.
Existujú tri hlavné omega-3 mastné kyseliny:
- Kyselina eikosapentaénová (EPA)
- Kyselina dokosahexaénová (DHA)
- Kyselina alfa-linolénová (ALA)
Ktoré potraviny sú bohaté na EPA a DHA?
- tučné ryby ako sardely, sleď, makrela, šproty, losos, sardinky, tuniak, treska (treščia pečeň), ale aj pstruh (ten nepatrí úplne medzi tučné ryby)
- mäkkýše, ako sú ustrice
- kaviár (rybie ikry) a krill (planktón)
- menšie množstvá obsahujú aj vajcia, mäso a mliečne výrobky zo zvierat chovaných na pastve
Zdroje:
1. PATTERSON, E, R WALL, GF FITZERALD, R P ROSS a C STANTON. Health implications of high dietary omega-6 polyunsaturated Fatty acids. 2012. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22570770/
2. BUCHER, Heiner C, Peter HENGSTLER, Christian SCHINDLER a Gabriela MEIER. N-3 polyunsaturated fatty acids in coronary heart disease: a meta-analysis of randomized controlled trials. 2002. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11893369/
3. Omega-3 fatty acids and cardiovascular disease: effects on risk factors, molecular pathways, and clinical events,
4. Omega-3 Fatty Acids and Cardiovascular Disease: Are There Benefits? Kate J. Bowen, BS, William S. Harris, PhD, and Penny M. Kris-Etherton, PhD, RD
5. Nebojte se rtuti v rybích výrobcích na trhu v ČR., SZÚ. SZÚ [online]. Copyright © 2007 [cit. 23.03.2022]. Dostupné z: http://www.szu.cz/tema/bezpecnost-potravin/nebojte-se-rtuti-v-rybich-vyrobcich-na-trhu-v-cr
6. EFSA provides advice on the safety and nutritional contribution of wild and farmed fish | EFSA. Redirecting to https://www.efsa.europa.eu/en [online]. Dostupné z: https://www.efsa.europa.eu/en/news/efsa-provides-advice-safety-and-nutritional-contribution-wild-and-farmed-fish
7. RUXTON, C. H. S., et al. The health benefits of omega‐3 polyunsaturated fatty acids: a review of the evidence. Journal of human nutrition and dietetics, 2004, 17.5: 449-459.
8. Muldoon MF, Ryan CM, Yao JK, Conklin SM, Manuck SB. Long-chain omega-3 fatty acids and optimization of cognitive performance. Mil Med. 2014 Nov;179(11 Suppl):95-105. doi: 10.7205/MILMED-D-14-00168. PMID: 25373092; PMCID: PMC4734634.
9. Zdroj údajov pre tabuľku obsahu Omega-3 v potravinách: https://tools.myfooddata.com/
10. Gerster H. Can adults adequately convert alpha-linolenic acid (18:3n-3) to eicosapentaenoic acid (20:5n-3) and docosahexaenoic acid (22:6n-3)? Int J Vitam Nutr Res. 1998;68(3):159-73. PMID: 9637947.